Posted by moo in

a Lomo LC-A, avagy a lomográfia története
az eredeti (orosz nevén ЛОМО Компакт-Автомат-nak hívott) kompakt fényképezőgép egy fix, 32 mm-es objektívvel van ellátva. az ezzel a fényképezőgéppel készített képeknek nem túl jó a minőségük - a fénykép széle mindig sötétebb, mint a közepe, mely a tunnel effektus következménye. a lomo-felhasználók ragaszkodnak ezekhez a képi hibákhoz, magukat az összes fotografikus kánontól felszabadultnak nyilvánítják, sosem gondolják ki előre egy-egy kép témáját, nem foglalkoznak a fényviszonyokkal.a Lomographic Society további effektjeit (a színek telítettsége, erős kontraszthatás) más, hagyományos fényképezőgéppel is elő lehet állítani.a lomográfia története 1991-re nyúlik vissza, mikor két osztrák egyetemi hallgató egy prágai bolhapiacon rátalált egy Lomo LC-A fényképezőgépre. A készülék ekkor már nem volt forgalomban. A két fiatal meglátta benne a potenciális kereskedelmi sikert, ezt követően megalapították a Lomographische AG-t 1992-ben, és meggyőzték a régi Lomo-üzem vezetőjét, hogy indítsa újra a készülék gyártását.azóta már, a hatalmas kereskedelmi siker következményeképpen, az osztrák társaság más fényképezőgépek forgalmazása mellett is döntött. ezek általában igen olcsóak, a volt szovjet tagállamok és Kína területén készítik őket. de a Lomography márkanév alatt gyártott fényképezőgépek között drágábbakkal is találkozhatunk, mint például a Holga, Action Sampler vagy éppen a Pop 9. a Lomographische AG emellett új készülékeket is alkotott, ilyen a Supersampler, a Colorslash és az Oktomat.

a 10 aranyszabály!
a Lomograpische AG 10 szabályt is kiadott, mely az általuk forgalmazott készülékek használatához kíván hozzájárulni:
1. Vidd magaddal mindig a lomódat, bárhova is mész! (Take your Lomo everywhere you go)
2. Használd mindig - nappal és éjszaka! (Use it any time - day & night)
3. A lomográfia nem bolygatja meg az életedet, de részét képezi! (Lomography is not an interference in your life, but a part of it)
4. Próbálj meg csípőből fotózni! (Try to shoot from the hip)
5. Menj a lehető legközelebb a lefényképezendő tárgyakhoz! (Approach the objects of your lomographic desire as close as possible)
6. Ne gondolkodj! (Don’t think)
7. Légy gyors! (Be fast)
8. Ne akard előre tudni, milyen lesz a kép! (You don’t have to know beforehand what you captured on film)
9. Később se! (Afterwards either)
10. Fütyülj a szabályokra! (Don’t worry about any rules)                      /Wiki/

This entry was posted on 2009. május 26. at kedd, május 26, 2009 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 megjegyzés

Megjegyzés küldése