Posted by moo in



POLAROID
a polaroid képek feltalálója, Edwin Land a II. világháború után kezdett el foglalkozni azzal a kérdéssel, hogy le lehet-e rövidíteni az exponálás, a filmelőhívás, a nagyítás és a képelőhívás hosszú folyamatát. 1947-ben olyan kamerát tervezett, amely az egész eljárást egymaga végezte. az első gépek (amelyek 1948 novemberében kerültek forgalomba) még csak fekete-fehér képet készítettek, a színes polaroid eljárás mintegy tízéves fejlesztés után került forgalomba. ez az amatőrök által használt technika azonban két jelentős problémát hozott magával: a felvételeket nem lehetett sem soksorosítani, sem nagyítani. a polaroid fényképezőgép a hagyományos film helyett egy fényre érzékeny réteggel bevont papírlapot rejt, amelyen mintegy 60 másodperccel az exponálás után megjelenik a kép. az első képek fekete-fehérek voltak, majd Land cége 1963-ban bevezette a színes képek készítésére is alkalmas polaroidrendszert.

amiért régen hátrányos volt a polaroid kép, most az egyedi, megismételhetetlen felvétel különös érték lehet bárki számára, aki belefog a fotózásba. remélhetőleg nem tűnik el ez az ág, jó hír, hogy beszerezhetőek a nyersanyagok és internetes aukciókon olcsó elfekvő gépekhez is juthatunk. ha lejárt filmet kapunk hozzá, ne féljünk használni, karakteres, vicces, festményszerű képeket készíthetünk velük. rajta, alkossunk!

This entry was posted on 2009. május 27. at szerda, május 27, 2009 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 megjegyzés

Megjegyzés küldése