a könyvhét alkalmából  

Posted by moo in

A kis firkások című verseskönyv nem csak gyermekeknek szól, hanem bizony a kamaszoknak és felnőtteknek, anyukáknak és apukáknak, sőt a nagyszülőknek is vidám olvasmány. Michael Ende, a könyv szerzője a bevezetőben azt ígéri, hogy sorainak olvasásakor mindenki fogja majd a hasát nevettében. A világhírű rímmester versikéit Tandori Dezső fordításában élvezheti a vidámságra éhes olvasó. A gyerekszerető költő lénykülönlegességeket is teremtett, pumpokat és hörpöket, sőt talán már filozófiai mélységekbe is beleszaladt, mikor a suttyomokról mesél: „A suttyomok nem erkölcsi lények,/ s nem állatok, ásványok, növények,
/nem szellemiek, nem számtaniak, / a szépérzéknek se számítanak”
 
Firkálmányaiban feltűnnek azonban nősülni vágyó plüsstigrisek és puccos egér divatdámák, de még Zápor Zoárd esőfestő is. Ende mondókát faragott a Bőgőmasinákról, ami az érzelmi zsarolás céljával hüppögő kicsikről szól, de firkászunk a dackorszakot is megverselte, emellett még altatóverseket is gyártott. A tanító célzattal íródott versikéi pedig sok nyelvi bravúrt és rímekbe zárt tanulságokat rejtenek.

This entry was posted on 2009. június 3. at szerda, június 03, 2009 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 megjegyzés

Megjegyzés küldése